Skip to content
Biblos
Biblos

Kdo má hluboko do kapsy, logicky usiluje o změnu tohoto neutěšeného stavu k lepšímu. Ovšem nejednou se to nedaří, a pak se lidé spokojují třeba i s půjčkou.

  • Byznys
  • Domácnost
  • Móda
  • Nakupování
  • Peníze
  • Věda
  • Web
Biblos

Kdo má hluboko do kapsy, logicky usiluje o změnu tohoto neutěšeného stavu k lepšímu. Ovšem nejednou se to nedaří, a pak se lidé spokojují třeba i s půjčkou.

Makadamové ořechy jsou chuťově výrazné

, 16. 1. 2021



Makadamové oříšky pochází z Austrálie a dnes se pěstují v různých oblastech světa, které pro ně vytváří příhodné podmínky. Je to strom, stále olistěný a neopadavý a daří se mu v prostředí subtropickém až tropickém, s vyšší vlhkostí vzduchu a teplotou, která nikdy neklesá pod bod mrazu.

makadamiové ořechy

Plody mají velmi tvrdou skořápku, a pokud si je alespoň občas dopřejete (a v obchodech bývají již vyloupané), vězte, že si nejen pochutnáte, ale dodáte do těla mnoho důležitých živin – sacharidy, zdravé tuky, proteiny, vlákninu, vitamíny, enzymy a minerální a stopové prvky. Spolu s kešu oříšky patří plody makadamie k nejoblíbenějším a nejvíce chuťově výrazným exotickým oříškům.

Namáčejte je

Na mnoha informačních portálech se dozvíte, jak jsou makadamové ořechy nakliceno.cz zdravé a prospěšné, ale málokdo vám prozradí, že by se měly, stejně jako jiné druhy ořechů a semen, nejprve namočit a nechat ve vlažné vodě podpořit počátek klíčícího procesu.

dva macadamio oříšky

Každý ořech je semeno, je to zásobárna živin pro novou rostlinu, a dokud se semena nachází mimo vhodné podmínky ke klíčení, musí obsahovat látky, jež je chrání v přírodě před okolními vlivy. Kdyby tomu tak nebylo, semena by se po několika dnech rozpadla, podobně jako to např. bývá u spadané ho zralého ovoce.

Ochranné látky se nazývají inhibitory enzymů a antinutrienty, mezi ně patří např. kyselina fytová. S tou si dovede poradit trávicí trakt ptáků a mnoha zvířat, ale neplatí to pro člověka, v lidském organismu na sebe antinutrienty vážou minerály a zčásti je z těla odvedou v nestravitelné formě. Namáčením se tyto látky začnou štěpit a degradovat, protože vlažná voda simuluje vhodné podmínky ke klíčení. Doporučuje se u všech ořechů přidávat do namáčecí vody na cca čtvrt litru dvě lžičky soli, takto nechat semena ve vodě přes noc a ráno je propláchnout a teprve pak konzumovat.

Nezařazené

Navigace pro příspěvek

Previous post
Next post

Nejnovější příspěvky

  • Try escort
  • Ochutnejte tabáky do vodní dýmky značky MustH
  • Jak přestěhovat pokojové rostliny
  • Domácnost po našem
  • Úvěr na auto

Nejnovější komentáře

Žádné komentáře.

Archivy

  • Únor 2025
  • Leden 2025
  • Prosinec 2024
  • Červenec 2024
  • Červen 2024
  • Květen 2024
  • Duben 2024
  • Březen 2024
  • Únor 2024
  • Leden 2024
  • Prosinec 2023
  • Listopad 2023
  • Říjen 2023
  • Září 2023
  • Srpen 2023
  • Červenec 2023
  • Květen 2023
  • Duben 2023
  • Březen 2023
  • Únor 2023
  • Leden 2023
  • Prosinec 2022
  • Listopad 2022
  • Září 2022
  • Srpen 2022
  • Červenec 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Prosinec 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Duben 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Srpen 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Červenec 2017

Rubriky

  • Byznys
  • Nakupování
  • Peníze
©2025 Biblos | WordPress Theme by SuperbThemes
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím